Cireshu's

Whoa! I almost gave a fuck!

About

The Author would like to thank his friends, family and dogs for supporting him

*tear

*accepting prize

Pe 9 octombrie m-am trezit la 8:30. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi pun un patch de nicotină de 14mg (Nicorette). M-am dus la birou și NU mi-am făcut o cafea. Am ales un ceai negru. Și NU AM FUMAT.
Timp de câteva zile (destule…) simțeam constant nevoia să fumez. Nu neapărat ca și drog, ca și gest. Mai ales când vedem pe vreunul că-și aprinde o țigare simțeam că innebunesc! (inclusiv în filme e criminal să vezi un nene că fumează cu poftă …).

Mă gândeam tot timpul la metode de a trișa. Metode “oficiale”.
“Dacă îmi aprind DOAR una de dimineață nu se simte, e doar o țigare”
“Una acum, seara, că oricum adorm și de dimineață nu o să mai vreau”

Am rezistat cu stoicism.

Am început să mă duc la sală. Pe lângă ideea de a da burta jos, e ceva de făcut. Rupe ziua exact când trebuie. În loc să mă uit la un film/episod și să încep să vreau țigări, mă sui pe o bicicletă și îmi iau gândul.
Cel mai greu e când nu ai activitate! (de orice fel) Găsește chestii de făcut departe de locurile care îți aduc aminte de fumat … o plimbare,  sală, o vizită, orice care să te țină departe de locul dedicat fumatului (bucătărie, birou, etc)

Cam la o săptămână după am uitat să îmi pun patch-ul dimineață.
Pe la 10-11 aveam o poftă maximă sa trag o țigare! Nu înțelegeam ce dracu’ se întâmplă! Pus patch-ul când am realizat, toate bune și frumoase.

A doua săptămână am trecut la patch-ul de 10mg. A treia la cel de 5mg.
Nu a fost ușor, însă începusem deja să văd progrese la sală (prin sală înțeleg cardio, nu greutăți), am renunțat la cafea (exclusiv ceai negru dimineața și verde dup-amiaza), mă simțeam bine.
Nu am luat în greutate, am încercat să nu mănânc ca porcu’ la cantină, fructe în loc de dulciuri.

A patra săptămână am renunțat la patch-ul de nicotină. Suportabil, nu țin minte să fi avut probleme că am renunțat la el. În continuare, sala, plimbări, tot tacâmul.
Am avut o grămadă de vizitatori, majoritatea fumători. Toate glumele din categoria “vrei o țigare Cireasa?” s-au lovit de “marș mă, sunt nefumător!”.
Totul mergea ca uns!

Cu o aplicație pe iPad vedeam progresul. În 5 săptămâni aproape am economisit 150euro. Nu e rău! Încă 2 luni și iau un iPhone nou 🙂

Până am schimbat mediul. M-am mutat în altă bază.
Nu aveam o sală decentă, dar am început să alerg afară. Câte 30-40 de minute zilnic. Again, totul mergea ca uns!
Din păcate, în afară de alergat, nu prea aveam ce face. Lumea mea se rezumă la vreo 3-400 metri pătrați. În care sunt singur, cu acces la țigări și nu prea multe de făcut.

Undeva în a 6-a săptămână am început să poftesc. Crunt! Nu pe timp de zi, nu dimineața (în continuare beam ceai, nu cafea), undeva spre seară, cam pe la 9. Când mai am de obicei 3-4 ore de stat în fața calculatorului, fără nimic de făcut. Crunt!

După încă vreo 3 zile, am cedat. Am fumat o țigare. Aveam un pachet rătăcit de pe la alții. A doua zi, “metodele oficiale” de a trișa au luat inițiava. Hai că tot am fumat o țigare aseară, ce mai e una acum, de dimineață. Cu un ceai fierbinte, o țigare, de dragul vremurilor de al’dată …

Una peste alta, acum sunt fumător din nou. Nu am rărit țigările, fumez ca acum 2 luni.
Îmi pare rău.
Știu că o să mai încerc să mă las, știu sigur că măcar o perioadă o să reușesc. Am văzut că nu e chiar atât de rău. Dar sunt puțin dezamăgit.

Părțile bune: în continuare alerg, în continuare nu beau cafea. Mică consolare 🙂

Câteva sfaturi pentru cine mai încearcă:

– găsește ceva de făcut constant. Nu o oră pe zi, chestii mici, împărțite de-a lungul zilei (plimbări, vizite, sală, etc)
– la “carte” scrie că patch-urile se țin timp de 12 săptămâni. Nu am încercat 12 săptămâni. Doar 3, cu concentrație din ce în ce mai mică. Am considerat că e suficient și restul pot să fac cu ambiție. Nu a fost cazul. Nu știu dacă a fost un motiv, dar e de avut în vedere.
– faimoasa Allen Carr’s Easy Way to Stop Smoking e o mizerie. Pe unii i-a ajutat, personal o consider o pierdere de 10$ (Kindle) și o insultă la adresa inteligenței umane. Până la urmă, orice ajutor e bun. Alegerea fiecăruia. (22 lei pe eMag sau pe Elefant.ro)
– laudă-te pe Facebook, Twitter, mail, cât mai des. Frica de a dezamăgi și pe alții poate fi bună.
– dacă fumezi dimineața la cafea, încearcă să treci pe ceai. Și eventual să schimbi locul în care îl bei. Orice îți aduce aminte de fumat trebuie schimbat

No, cam atât. Anunț când mai încerc 🙂

PS: faptul că aici țigările sunt 4-5$ cartonul nu ajută 😀

One Response to “Cum m-am lăsat de fumat. Și cum m-am reapucat.”

  1. am ascultat si eu Allen Carr’s Easy Way to Stop Smoking in masina, este destul de motivationala dar din pacate fumez in continuare.

    Termopane Ploiesti

Leave a Reply