Cireshu's

Whoa! I almost gave a fuck!

About

The Author would like to thank his friends, family and dogs for supporting him

*tear

*accepting prize

Un print screen

Kindle vs paper

Din păcate, nu e un caz singular. De ceva vreme cărțile în format Kindle costă mai mult decât cele clasice, de hârtie.
Din păcate, nu sunt excepții.

O căutare pe Google nu e chiar relevantă, deoarece dai de multe forumuri în care își dau niște băieți cu părerea total pe lângă subiect. Pe scurt: nu are nicio legătură cu cererea și oferta, e legat de publisheri și modelul adoptat de aceștia. Costurile de producție sunt mici în ambele cazuri, irelevante.

Câteva articole: Money.Msn.com  sau Nathan Bransford. De citit dacă interesează subiectul, explică mult mai coerent decât mine.

Exemplu: 

Se dă o carte carte care e vândută de publisher la un preț recomandat de 25$.
Conform modelului vechi de vânzare, wholesale model, publisherul ia 50% din acest preț. Adică 12.50$. Amazon (Barns&Noble, etc) pot alege să vândă cu 9.99$, ei datorează publisherului tot 12.50$. Amazon pe minus 2.50$. Valabil și pentru e-books.

Conform modelului nou, agency model, cartea e la vânzare la 12.50$. Publisherul ia 70% (aprox 9$), Amazon&Co 30%, aprox 3$. Preț fix.

Diferența dintre prețuri vine de la faptul că unele cărți sunt încă pe modelul wholesale, iar majoritatea e-book-urilor pe modelul agency.

Toată chestia asta e pornită de la faptul că publisherii sunt puțin speriați de Amazon și au vrut să-i ia din putere (conform noului model, publisherii iau mai puțini bani)
Din câte am înțeles, există și un proces în state exact pe tema asta. Vedem ce se va întâmpla pe viitor.
Și apropos, să “mulțumim” modelului Apple. 

Leave a Reply